Als hoog gevoelige vrouw heb je een bijzonder gevoelig zenuwstelsel, een kracht en uniekheid die soms uitdagend kunnen zijn. Door de juiste interventies op het gebied van orthomoleculaire therapie kun je dit zenuwstelsel enorm ondersteunen en je weerbaarheid versterken. Je gevoeligheid kun je daardoor steeds meer ervaren als kracht in plaats van als een last!

Orthomoleculaire therapie bij HSP

Orthomoleculaire therapie biedt interventies op het gebied van voeding, aanvullende voedingstoffen en leefstijl, die gericht zijn op het zelfhelend vermogen. In dit artikel sta ik kort stil hoe dit jou als hoog gevoelige vrouw kan ondersteunen en je weerbaarheid verhoogd.

Hoe herken je je in het HSP zijn?

Het herkennen van hooggevoeligheid, of HSP (Highly Sensitive Person), omvat verschillende subtiele signalen en persoonlijke eigenschappen:

  1. Diepgaande emoties: Als HSP ervaar je waarschijnlijk emoties op een dieper niveau dan anderen.
  2. Sterkere reactie op prikkels: Je kunt sterk reageren op externe prikkels, zoals geluiden, geuren en stemmingen in je omgeving.
  3. Ontwikkelde intuïtie: HSP’s hebben vaak een sterk ontwikkelde intuïtie en kunnen de behoeften van anderen aanvoelen.
  4. Sneller overweldigd: Je kunt merken dat je sneller overweldigd raakt door te veel prikkels, wat zich kan uiten in vermoeidheid of stress.

Het herkennen van HSP gaat verder dan alleen het ervaren van gevoeligheid; het omvat ook het begrijpen en waarderen van deze eigenschap als een unieke kracht en bijzonderheid. Het bewustzijn van je gevoeligheid opent de deur naar zelfontdekking en het nemen van gerichte stappen om je welzijn te ondersteunen.

Jouw Gevoelige Zenuwstelsel

Als HSP ben je je bewust van de diepgaande invloed van prikkels om je heen. Dit voortdurende alert-zijn kan leiden tot overstimulatie van je zenuwstelsel, wat op zijn beurt een breed scala (vage) klachten kan veroorzaken. Het is belangrijk om te begrijpen dat jouw zenuwstelsel, als een gevoelig instrument, extra zorg en ondersteuning goed kan gebruiken!

Weerbaarheid vergroten middels zelfzorg:

Zelfzorg gaat verder dan ontspanningstechnieken en zelfbewustzijn van je triggers, gedachten en emoties. Het omvat ook de voedingsstoffen die jouw lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren. Door bewust te zijn van ‘goede voeding’ voor jou en te kiezen voor specifieke voedingsmiddelen, kunnen we samen een wezenlijk verschil maken in jouw weerbaarheid. Je kan dan optimaal floreren met je hoog gevoeligheid in het dagelijks leven.

Orthomoleculaire Voeding die jou ondersteunt

Orthomoleculaire voeding bestaat in de regel uit voeding die zoveel mogelijk onbewerkt is, volwaardige granen bevat (volkoren spelt, haver, gerst, gierst), veel groente (>350 gr per dag); fruit, noten, zaden, vette vis, gevogelte, beperkt rood vlees. Waarbij het gebruik van tarwe en melk wordt beperkt, omdat deze voor verstoringen in de vertering zorgen.

Hoe deze voeding voor jou uit ziet en welke verhoudingen kloppen voor jou, kom je achter gedurende de gezondheidsbegeleiding. Ik ben geen voorstander van strikte voedingspatronen en gewoonten, omdat deze vaak hun doel missen en eerder voor onrust zorgen. Voeding moet vooral praktisch blijven, en waar jij ook van kan genieten. De sleutel ligt in het vinden van de juiste balans.

Voedingssupplementen voor HSP

Voedingssupplementen voor HSP kunnen een waardevolle aanvulling zijn op een gezonde voeding. Hier zijn enkele belangrijke voedingssupplementen voor HSP:

  1. Omega-3 Vetzuren: Deze vind je bijvoorbeeld in vette vis en lijnzaad. Ze ondersteunen niet alleen jouw hersenfunctie maar kunnen ook helpen bij het verminderen van stress en angst.
  2. Magnesium: Dit belangrijke mineraal dat te vinden is in groene bladgroenten, noten en zaden. Het is betrokken bij meer dan 300 biochemische reacties in jouw lichaam, waaronder de regulering van het zenuwstelsel, en kan zorgen voor kalmering.
  3. Vitamine B-complex: Deze vitamines zijn te vinden in peulvruchten en groene bladgroenten. Ze zijn essentieel voor energieproductie en het behoud van een gezond zenuwstelsel.
  4. Saffraan: Dit kruid, afkomstig van de saffraankrokus, staat bekend om zijn positieve invloed op de stemming en het verminderen van stress. Het wordt steeds vaker erkend als een waardevolle aanvulling voor de emotionele balans.

Het is belangrijk op te merken dat de kwaliteit van voedingssupplementen kan variëren. Een hoogwaardig voedingssupplement kan effectiever zijn vanwege de betere opneembaarheid van de specifieke stoffen. De effectiviteit is daarnaast ook afhankelijk van de specifieke behoeften van een persoon zoals welke actieve vormen en welke doseringen die het meest geschikt zijn. Voor magnesium zijn er bijvoorbeeld al meer dan 5 verschillende vormen beschikbaar. In mijn praktijk werk ik vaak met Magnesium Bisglycinaat + Taurine (van Vitortho en Vitakruid). En Taurine vanwege haar werking op het zenuwstelsel. 

Het kan daarnaast ook zijn dat bepaalde lichaamssystemen uit balans zijn, die een grote invloed hebben op je gevoeligheid. In dit geval is het mogelijk dat de oplossing niet persee in de genoemde voedingssupplementen ligt, maar dat er bredere aandacht nodig is voor het herstellen van de balans in specifieke lichaamsprocessen. Starten met een gezondheidsbegeleiding kan daarom raadzaam zijn.

Ben alert met de volgende ondersteunende voedingstoffen

Wees voorzichtig bij het overwegen van aanvullende voedingsstoffen als ondersteuning voor HSP. Het is begrijpelijk dat de overvloed aan informatie over supplementen en voedingsstoffen overweldigend kan zijn. Opmerkelijk is dat GABA en L-glutamine vaak worden aanbevolen, maar ik vermijd persoonlijk liever deze stoffen omdat ze de symptomen juist kunnen verergeren. Het gebruik van kinesiologie voor metingen sluit dit altijd uit, waardoor een meer gepersonaliseerde aanpak mogelijk is.

Marketing technisch worden supplementen vaak sterk neergezet, en deze zullen allemaal wetenschappelijk gebaseerd zijn. Jij wilt alleen weten, welke voedingsstoffen jou nu ondersteunen en verder helpen! Dat krijg je dus inzichtelijk in de Gezondheidsbegeleiding. Mijn doel is om jou in 1 maand al resultaat te laten ervaren.

Gezondheidsbegeleiding voor HSP

Vaak heeft jouw lichaam al heel wat doorstaan, en het is nu tijd om het de nodige ondersteuning te bieden. Laten we samen je voeding onder loep nemen met praktische aanpassingen en aandacht besteden aan specifieke voedingsstoffen voor je zenuwstelsel waar je voelbaar resultaat van merkt. Samen kunnen we een solide basis leggen voor het herstellen van de balans in jouw lichaam! Versterk je weerbaarheid, zodat je volop kunt genieten van het leven met al zijn prachtige nuances