Wat is gezonde voeding volgens orthomoleculaire geneeskunde?

Wat is gezonde voeding volgens orthomoleculaire geneeskunde?

Over gezonde voeding is veel te vinden. Er zijn veel verschillende richtlijnen en gezondheidslabels.

Als Orthomoleculair Therapeut bekijk ik gezonde voeding vanuit de richtlijnen van de orthomoleculaire geneeskunde. Deze richtlijnen zijn gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten.

De orthomoleculaire geneeskunde en voedingsleer streeft naar een ‘optimale moleculaire omgeving’, als basis voor een goede gezondheid. Ofwel als je optimaal wilt functioneren, dan zul je je lichaam ook de optimale voedingsmiddelen moeten geven. De term ‘orthomoleculair’ werd in 1968 geïntroduceerd door tweevoudig Nobelprijswinnaar Linus Pauling. Het Griekse orthos betekent ‘het beste’ en moleculair verwijst naar moleculen

Linus Pauling beschrijft de orthomoleculaire geneeskunde als volgt: ‘Handhaven van goede gezondheid en behandeling van ziekten door het variëren van de concentraties van stoffen, met name vitamines en mineralen, die normaal in het lichaam voorkomen en nodig zijn voor gezondheid’.

Voeding die zorgt voor deze juiste orthomoleculaire omgeving is voeding die bestaat uit een gevarieerd voedingspatroon met: groente, fruit, natuurlijke vetten, dierlijk en vis-eiwit en relatief weinig koolhydraten en suiker.

Gezonde voeding: voeding in de breedst mogelijke zin van het woord

Gezonde voeding gaat verder dan gevarieerd eten en is persoonsafhankelijk. De een reageert beter op bepaalde voedingsmiddelen dan de ander. Alleen de ‘Schijf van Vijf’ is te eenzijdig, hiermee krijgen we te weinig goede voedingstoffen binnen. Vooral in het jachtige Westen is voedsel te veel bewerkt, bevat het te veel ontstekingsbevorderende vetten en koolhydraten en is het bereid met te weinig verse ingrediënten. Daarnaast bewegen we te weinig en hebben we (te) veel stress. We staan altijd ‘aan’, hollen van de ene deadline naar de andere. Snel iets eten en weer door! Door al deze verstoringen en tekorten kunnen we allerlei klachten krijgen, zoals vermoeidheid, hoofdpijn, slechtere concentratie, slecht slapen, verminderde weerstand, maag- en darmklachten, ontstekingen, stemmingswisselingen, etc.

Orthomoleculaire therapie vult tekorten aan en herstelt de balans

Orthomoleculaire therapie vult tekorten aan met verantwoorde voedingsadviezen en hoogwaardige supplementen, zoals vitaminen, mineralen en enzympreparaten. Ik geloof niet in strenge diëten, maar in versbereide voeding met veel groenten, voldoende eiwitten en de juiste vetten, aangevuld met goed opneembare gezondheidsproducten van hoge kwaliteit. Zodat je lichaam weer volledig doorvoed wordt en in balans komt.

Noodzaak van voedingssupplementen

In de orthomoleculaire geneeswijze zijn voedingsupplementen een belangrijk onderdeel van de dagelijkse gezonde voeding voor het krijgen van een ‘optimale moleculaire omgeving’. Gezonde voeding is de basis. Supplementen zorgen voor de juiste aanvulling, omdat ons Westerse voedsel te weinig voedingsstoffen heeft. Daarnaast vraagt ons lichaam in ons drukke bestaan om extra voedingsstoffen.

Voeding en suppletie zijn persoonsafhankelijk

Het type supplement en de concentratie verschillen per persoon. Deze zijn in eerste instantie afhankelijk van jouw voedingspatroon en de voedingswaarde van wat er in je voeding zit.

Daarnaast wordt de behoefte aan voedingsstoffen/supplementen beïnvloed door jouw leefstijl (mate van stress en beweging), genetische eigenschappen en de mate waarin jouw lichaam voedingsstoffen omzet en opneemt.

Redenen waarom we onze voeding aan moeten vullen met supplementen

  • Groente en fruit bevatten sinds 1988 steeds minder vitaminen en mineralen.
  • In de supermarkt zijn veel bewerkte, geraffineerde producten te koop, die ‘aantrekkelijk’ zijn gemaakt voor de consument, maar weinig voedingsstoffen bevatten.
  • Overmatig gebruik van bestrijdingsmiddelen op groente en fruit, die vrije radicalen in ons lichaam veroorzaken.
  • Mensen maken geen vitamine C aan, vanwege een collectieve genetische aandoening. De meeste dieren kunnen dit wel.
  • De ‘Schijf van Vijf’ van het Voedingscentrum schiet te kort in belangrijke micronutriënten: foliumzuur, vitamine D, vitamine A, ijzer, selenium en zink.
  • Forse stijging van chronische ziekten en afname van een gezonde levensverwachting door ongezonde en eenzijdige voeding.

Aan de slag met gezonde voeding bij Work@YourHealth?!