Inleiding
Hormoon klachten, bestaat dat? Of heb jij jezelf al bestempeld als emotioneel typje?
Welk deel zijn nu de emoties die je ervaart, die je iets willen zeggen en welk deel is de lading die komt door hormonen die in onbalans zijn?
Leer meer over hormoonklachten die veel vrouwen (vaak onbewust) ervaren en ontdek hoe je ze kunt herkennen. Deze blog biedt inzicht in hormoonklachten en hun oorzaken, evenals stappen om ze te verminderen. Ontdek de weg naar een gezonder, energieker en gelukkiger leven zonder hormoonklachten.
Wat zijn hormoonklachten?
Hormonen zijn de boodschappers in ons lichaam die talloze processen reguleren. Ze zetten allerlei processen in werking, of het nu over het activeren of het remmen van processen gaat. Heel functioneel en wezenlijk dus! Er zijn veel verschillende soorten.
De geslachtshormonen progesteron, oestrogeen en testosteron spelen een cruciale rol bij vrouwen, bij het zwanger worden, de menstruatiecyclus en de menopauze.
Wanneer de balans tussen deze hormonen verstoord is, kunnen hormoonklachten optreden, meestal 7-14 dagen voor de menstruatie. Tijdens de tweede week van de cyclus voelen de meeste vrouwen zich doorgaans beter.
Hormoon klachten, hoe kun je ze herkennen?
In een aantal gevallen is het wel duidelijk dat je hormoonklachten hebt, omdat je ze fysiek kan ervaren. Deze klachten kunnen zijn:
- Vruchtbaarheidsproblemen, zwanger worden lukt niet
- Miskramen
- Hevige menstruatiepijn,
- Tussentijdse bloedingen, spotting
- Buikpijn en Rugpijn
- Geen cyclus, eisprong
- Minder vaak een cyclus, eisprong
- Onregelmatige cyclus
- Acnee
- Gevoelige gespannen borsten
- Endometriose
- PCOS;
Maar veel klachten kunnen ook subtieler zijn, waarvan je je niet bewust bent dat dit ook hormonaal kan zijn:
- Stemmingswisselingen
- Geïrriteerdheid, nervositeit
- Prikkelbaarheid
- Ernstige depressie of angst rondom menstruatie;
- Migraine, hoofdpijn rondom menstruatie
- Gewichtstoename rondom menstruatie
- Opgeblazen gevoel rondom menstruatie
In deze laatste opsomming aan klachten herken je wellicht ook wel je reacties als je emotioneel geraakt wordt. Naast dat er zeker een deel in jou emotioneel geraakt wordt, kan de lading dus heel hormonaal van aard zijn.
Zijn hormoon klachten normaal?
Hormoonklachten komen bij vrouwen vaker voor dan bij mannen. Dit komt doordat bij vrouwen de hormonen gedurende de menstruatiecyclus fluctueren. Bij mannen blijven de hormonen stabiel. Bij vrouwen kan gedurende deze fluctuatie, de balans van deze hormonen ten opzichte van elkaar in makkelijker verstoord kan raken, en voor de klachten zorgen.
Zijn hormoonklachten dan “normaal’ bij vrouwen? Maar wat is “normaal” als het gaat om hormoonklachten? De fysieke klachten zoals oa. miskramen, tussentijdse bloedingen, wanneer zwanger worden niet lukt, hevige klachten rondom je menstruatie, zijn voorbeelden die je niet ‘normaal’ kan noemen. Maar dan nog is het een persoonlijke kwestie wat voor jou normaal is. Dat hangt af van hoe je je wilt voelen, hoeveel het je beperkt en beïnvloed in het dagelijkse leven. En tot slot, of je wil begrijpen wat er gaande is in je lichaam en hoeveel aandacht je wilt besteden aan je hormonale balans.
Zeker als je actief werkt aan persoonlijke groei en de betekenis van je emoties verkent, is het geruststellend om te beseffen als je weet dat je een stevige basis hebt voor een gezonde hormonale balans op fysiek vlak. Want dan weet je dat dat deel in ieder geval zo min mogelijk de heftigheid van je emoties bepaald en je groei beïnvloed. En dit inzicht is precies wat de Work@YourHealth Blauwdruk biedt. Het is de sleutel tot begrip en heling.
Waardoor komen verstoringen?
Verstoringen in geslachtshormonen kunnen verschillende oorzaken hebben zoals ongezonde voeding, blootstelling aan xeno-oestrogenen in producten en leefstijlkeuzes, denk hierbij ook te weinig slaap of nachtdiensten. Stress speelt ook een grote rol, omdat het de productie van het stresshormoon cortisol verhoogt, wat de balans van progesteron verstoort. Dit kan leiden tot ongewenste klachten. Zo is progresteron cruciaal bij het zwanger worden en het behouden van een zwangerschap.
De vicieuze cirkel
Stress kan een vicieuze cirkel creëren waarin hormonen in de war raken en klachten verergeren. Je lichaam geeft prioriteit aan het stress hormoon cortisol boven progesteron. Progresteron verlaagt hierdoor bij stress, terwijl progesteron juist anders voor ontspanning zou zorgen. Deze verstoorde hormoonbalans met een te laag progresteron, leidt dan dus weer tot meer stress en klachten.
En nu dan?
Gelukkig kun je stappen ondernemen om hormoonklachten te verminderen. Voeding speelt een belangrijke rol. Het vermijden van zuivel, soja, gluten en suiker, en het eten van veel groenten, fruit, eiwitten, noten, zaden en vette vis kan helpen. Maar daarnaast ook voedingsstoffen om hormonen te kunnen aanmaken. Voor veranderig is het essentieel om inzicht te krijgen in de oorzaken van jouw hormoonklachten en welke interventies het meest effectief voor jou zijn. Hormoonklachten doorbreken kan een complex samenspel zijn van verschillende factoren.
Conclusie
Hormoonklachten kunnen een enorme impact hebben op het leven van vrouwen, maar ze zijn niet onvermijdelijk. Door bewust te kiezen voor een gezonde levensstijl, de juiste voeding, de juiste voedingsstoffen en het begrijpen van de invloed van stress op je hormonen in jou specifieke geval, kun je de balans herstellen en je weer optimaal in je vel voelen.
Orthomoleculair zijn er tal van inzichten die je aanvullend kan krijgen met de passende interventies die jou in dit proces helpen. Zo kan ook een slechte lever werking en/of darmwerking een oorzaak zijn, of je methylering (wat dat is leg ik je wel uit als daar sprake van is). Je staat daarnaast verstelt wat de juiste voedingsstoffen weer kunnen doen voor de gevoeligheid van je stress systeem en dus hormoonbalans.
Als je klaar bent om stappen te zetten naar een gezonder, gelukkiger leven, aarzel dan niet om een Gratis Inzichtgesprek of Intakegesprek in te plannen! We gaan dan samen aan de slag om jouw hormoonbalans te herstellen. Je verdient het om je beste zelf te zijn, vrij van hormoonklachten. Ga ervoor en ontdek de weg naar jouw oplossing!