Inleiding

Als orthomoleculair therapeut en toegepast stressoloog, omarm ik zowel vanuit professionele expertise als vanuit persoonlijke ervaring, de uitdagende reis van een natuurlijke zwangerschap bij een onvervulde kinderwens. Mijn eigen zoektocht, resulteerde in het geluk van twee prachtige dochters, en heeft mijn passie voor het zelfhelend vermogen van het menselijk lichaam aangewakkerd. Met dit blog deel ik niet alleen mijn kennis als gezondheidsprofessional, maar ook mijn begrip van de rollercoaster van emoties en hoop die gepaard gaat met onvervulde verlangens naar het ouderschap.

Vruchtbaarheid is meer dan alleen fysieke gezondheid; het is een subtiele en fragile balans tussen lichaam en geest. Mijn holistische benadering erkent dat naast voeding en fysieke gezondheid, emotioneel welzijn en stressbewustzijn cruciale elementen zijn. Dit inzicht vormt de kern van mijn begeleiding, waarbij ik niet alleen orthomoleculaire therapie inzet, maar ook aanvullende persoons afhankelijke technieken integreer en complementaire methoden aanbeveel om jouw unieke pad naar een natuurlijke zwangerschap te ondersteunen.

Voeding en Vruchtbaarheid: Mijn Eigen Doorbraak

Toen ik worstelde met de onvervulde kinderwens, door het uitblijven van mijn menstruatie, ervaarde ik dat voeding een krachtig instrument kan zijn voor vruchtbaarheid. Het aanpassen van mijn voeding die paste bij mijn stofwisseling maakte een wereld van verschil, ik voelde me veel energieker. De aanpassingen, vanuit de zienswijze van de orthomoleculaire geneeskunde, voelde goed! Dit positieve effect creëerde een aanhoudende interesse en vertrouwen in voeding en leefstijl die bij mij paste.

“Herinneringen aan de dagen dat ik elke voedingsinname analyseerde, op zoek naar voedingsstoffen die mijn lichaam nodig had, zijn nog steeds levendig. Het was een reis van toewijding en waarbij ik heel veel kennis heb opgedaan over voeding. Later in de opleiding als Orthomoleculair therapeut met een holistische visie, ben ik pas echt gaan vatten dat ik in deze eenzame zoektocht vaak lang gezocht heb in details waar ik mijn oplossing niet zou vinden. De angel van mijn probleem lag ergens anders. Ik overzag als ‘leek’ mijn probleem en de weg naar de oplossing niet.’

In deze periode ben ik zwanger geworden, na 2,5 jaar na het stoppen met mijn anti-conceptie, van onze oudste dochter. De stappen die ik zette waren dus al succesvol! Totdat na de borstvoedingsperiode mijn menstruatiecycli weer uit bleef. 

Stressmanagement: Het Ongrijpbare Deel van de Puzzel

Stress speelde altijd een grote rol in mijn leven, en het was geen uitzondering tijdens mijn reis naar het moederschap. Alleen gezonde voeding is vaak niet voldoende. Want als je lichaam continu in alertheid staat door (onbewuste) stress, dan staat je lichaam in de overlevingsstand. Als je lichaam in overlevingsstand staat, dan is er geen tijd om voedingsstoffen goed op te nemen, te herstellen en in mijn geval zwanger te worden. Met verschillende soorten metingen is de stress die je lichaam ervaart te meten. Want stress kan onbewust zijn, omdat je niet anders weet of kan.

“Ik besefte eigenlijk heel laat pas ‘echt’ dat stress mijn vruchtbaarheid negatief beïnvloedde. Ik wist niet beter dan dat ik onrust ervaarde, me vaak onzeker voelde, op mijn tenen liep en altijd mijn best deed. Totdat ik met een test pas echt begon te beseffen: ‘Ik kon nog zo gezond eten, maar als ik niet iets wist te veranderen aan mijn stress beleving, zou zwanger worden op een natuurlijke manier ook niet gaan lukken. Ik startte met volle overtuiging en daadkracht met de zoektocht in mezelf, naar mijn triggers, emoties, overtuigingen, gedrag en gewoonten. Yoga, mindfulness en ontspanningstechnieken werden onder andere mijn dagelijkse metgezellen. Alle inzichten die ik opdeed, hielpen me niet alleen om mijn lichaam voor te bereiden op conceptie, maar ze gaven me ook innerlijke rust en geluk.”

Hormonen en Vruchtbaarheid: de kracht van voedingssupplementen

Na de geboorte van mijn oudste dochter wilde we nog een kind, maar de weg naar een tweede zwangerschap was niet eenvoudig door weer uitblijvende menstruatiecycli. Orthomoleculaire therapie was opnieuw een belangrijke sleutel. En hierbij het onderdeel voedingsstoffen. Niet alleen voor de vruchtbaarheid maar ook voor een optimale ontwikkeling van de aanstaande embryo.

“Met hele gerichte en specifieke voedingssupplementen die afgestemd waren op de behoefte van mijn lichaam, kwam mijn lijf verder in balans. De stress factor die mijn lichaam ervaarde door tekorten in specifieke voedingsstoffen stond ik versteld van! Door de persoons specifieke voedingsstoffen ervaarde ik meer rust, kreeg meer energie, mijn concentratie verbeterde en in 3 maanden hervatte mijn natuurlijke menstruatie cyclus. Ik slaagde er vervolgens in mijn tweede zwangerschap te realiseren 3 maanden later. De juiste voeding voor mij, de stress reductie middels tal van verschillende inzichten in combinatie met de voedingsstoffen waar mijn lichaam al zo lang naar aan het schreeuwen was, waren de sleutel voor succes. Want na de borstvoedingsperiode van onze tweede dochter, had ik gelijk een regelmatige en vruchtbare cyclus. Iets wat ik nog nooit gekend had.”

Het Belang van Een Gezond Gewicht

Een gezond gewicht is van cruciaal belang voor vruchtbaarheid. Tijdens mijn eigen reis ontdekte ik hoe mijn lichaam reageerde op gewichtsveranderingen. Op het moment dat ik mijn lichaam juist ging voeden en in balans kwam met orthomoleculaire therapie, bleef mijn gewicht als vanzelf stabiel.

Gezonde Levensstijl en Vruchtbaarheid

Een gezonde levensstijl is een essentieel onderdeel van vruchtbaarheid. Regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap en het vermijden van schadelijke stoffen en gewoonten kunnen een enorm positieve impact hebben op je kansen om zwanger te worden. Het is een staccato lijstje die je wel kent. Deze gaat ook leven en wordt geïntegreerd bij een persoonlijke begeleiding.

Detox en Vruchtbaarheid

Detoxificatie is een proces, door je lever, waarbij je je lichaam zuivert van schadelijke stoffen en ook voor het afvoeren van hormonen waar we teveel aan hebben. Dit vormt een essentieel onderdeel voor je hormoonbalans, je vruchtbaarheid en het creëren van een gezonde omgeving voor de ontwikkeling van een embryo. Ik raad het echter ten zeerste af om lukraak een detox-kuur te volgen. Ik adviseer in plaats daarvan om de ontgiftingsfunctie van je lichaam op een vriendelijkere en gezondere manier te activeren en te ondersteunen met specifieke voedingsstoffe. Je lever en lichaam moeten namelijk in staat zijn om de vrijgekomen afvalstoffen effectief af te voeren. Als dit niet gebeurt, kunnen deze na een ‘detox kuur’ elders in je lichaam terechtkomen en mogelijk leiden tot meer gezondheidsproblemen. Hoe doe ik dit dan, zul je je afvragen? Dit is per lichaam en persoon anders, en vraagt om een op maat gemaakt advies.

Methylering

Voor veel mensen een onbekende term. Het is een van de meest essentiële metabole processen in je lichaam. Een goede methylatie is nodig voor enorm veel biochemische processen in je lichaam, waaronder onderhouden en reparatie DNA in je cellen, energieproductie, vorming van neurotransmitters, regulering van hormonen, ontstekingsremming, leverwerking en aan of uit zetten van je stress respons. Het zijn er zoveel dat je gelijk begrijpt dat dit een grote angel kan zijn in je (on)vruchtbaarheid, maar ook bij vele andere klachten die je ervaart, die wellicht al als ‘normaal’ heb bestempeld.

Voor een goed werkende methylatie kunnen persoons specifieke voedingsstoffen nodig zijn. Zomaar een Multi Mama, kan net de verkeerde specifieke stoffen bevatten, en zelfs juist voor een averechts effect zorgen. Dit vraagt om een persoonlijke benadering en advies.

Een Holistische Benadering van Vruchtbaarheid

Als orthomoleculair therapeut en toegepast stressoloog met een persoonlijk verleden van onvervulde kinderwensen, begrijp ik dat vruchtbaarheid een complexe reis is. Daarom omarm ik een holistische benadering die niet alleen gericht is op voeding, voedingsstoffen en leefstijl maar ook op het emotionele welzijn en stressmanagement. Er zijn vele technieken en (complementaire) methoden waar ik jou wegwijs in maak. Met orthomoleculaire therapie als leidraad en mijn begrip, ervaring en ondersteuning in dat waar jou proces om vraagt, is wat ik jou biedt!

De Voordelen van Orthomoleculaire Therapie bij Onvervulde Kinderwensen

Met twee prachtige dochters als tastbaar resultaat van mijn eigen reis door onvervulde kinderwensen, deel ik niet alleen mijn professionele ervaring als orthomoleculair therapeut en toegepast stressoloog, maar ook mijn diepe passie voor het zelfhelend vermogen van het menselijk lichaam. Mijn holistische visie erkent dat vruchtbaarheid niet enkel draait om fysieke gezondheid, maar ook om emotioneel welzijn en stressbewustzijn.

In mijn begeleiding leg ik de complexe samenhang tussen de lichaamssystemen die voor jou van belang zijn op een eenvoudige wijze uit. Stapje voor stapje help ik je begrijpen en ervaren hoe je deze in balans kunt brengen. Het lichaam is gedurende deze begeleiding continue in zelfherstel, en vraagt ook verschillende interventies. Naast orthomoleculaire therapie komen ook andere technieken en complementaire methoden aan bod, die kunnen bijdragen aan jouw proces.

Binnen slechts vier weken na de intake kunnen al merkbare veranderingen optreden, waardoor je de kracht van je eigen lichaam ervaart. Hoewel Orthomoleculaire therapie geen garanties biedt, opent het de deur naar hoop, vertrouwen en helderheid.

Als je streeft naar een natuurlijke zwangerschap, jezelf en je baby de beste start gunt en een gezonde zwangerschap, overweeg dan Orthomoleculaire Therapie bij onvervulde kinderwensen. Mijn zes maanden durende traject is op maat gemaakt om je te begeleiden naar een natuurlijke zwangerschap. Neem gerust contact op; ik begrijp jouw reis en sta klaar om je te ondersteunen.