Dit blog legt de essentiële verbinding tussen lichaam en geest uit en nodigt je uit om het psychosomatische aspect van klachten te verkennen. De onbewuste stressreacties die hierbij onstaan, beïnvloeden namelijk je gezondheid. Genezing vereist dan vaak een integraal inzicht en aanpak. Laat je inspireren en laat een reactie achter voor het delen van jouw inzicht!

De Onzichtbare Verbinding Tussen Lichaam en Geest

Heb jij wel eens nagedacht over het psychosomatische deel van je klachten? Voor sommigen is dit een nieuw inzicht, terwijl anderen het als vanzelfsprekend beschouwen.

Deze vaak nog onbewuste stressreactie in het lichaam kan een onzichtbare, maar cruciale, rol in welzijnsproblemen spelen. In mijn praktijk benader ik dit thema met zorg en aandacht, en ik help je graag de taal van je lichaam te verstaan. Ik leg in begrijpelijk taal uit hoe stress, fysiologisch gezien, een oorzaak van je klachten is of is geweest.

Wil je meer lezen over de fysiologie van stress , lees dan ook eens mijn blog ‘Hoe Je Lichaam Reageert bij een Burn-out’. Hierin leg ik eenvoudig uit wat langdurige/chronische stress fysiologisch met je lichaam doet.

Het Medische Perspectief Versus de Holistische Benadering

Binnen de reguliere geneeskunde is er vaak een strikte scheiding tussen lichamelijke en geestelijke gezondheid. Gelukkig erkent de wetenschap steeds meer de impact van psychosomatische factoren bij aandoeningen zoals fibromyalgie en chronische pijnklachten. Deze patiënten ervaren constante pijn, maar vaak kan er via bloedonderzoek of medische scans geen concrete oorzaak gevonden worden. Wanneer er geen duidelijke oorzaak gevonden kan worden door artsen spreken we van Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK). Dit is precies waar de holistische benadering zijn kracht toont, door lichaam en geest als een geheel te zien.

De Psychosomatische Oorsprong van Klachten

Onbewuste processen (95% van wat we denken en doen is onbewust) kunnen chronische stress veroorzaken en bijdragen aan lichamelijke klachten. Deze onbewuste invloeden vinden vaak hun oorsprong in onze kindertijd, door:

  • Beschermingsmechanismen die we als kind onbewust hebben ontwikkeld.
  • De omgeving waarin we zijn opgegroeid, die ons onbewuste conclusies deed trekken over hoe we ons ‘horen’ te gedragen.
  • Traumatische gebeurtenissen of omstandigheden.

Deze onbewuste processen leiden tot gedrag en patronen zoals het onderdrukken van emoties, het niet stellen van grenzen, of een ongezonde werkethiek om onszelf ‘nuttig’ te voelen. Deze patronen kunnen destructieve vormen aannemen, die ons lichaam uitputten en bijdragen aan de klachten die we ervaren. Het is daarom van essentieel belang deze delen in jezelf te herkennen en de juiste begeleiding te zoeken om ze aan te pakken. 

Orthomoleculaire Therapie en Stress

De orthomoleculaire therapie met de verschillende metingen in mijn praktijk, kan helpen het stressdeel als oorzaak van je klachten helder te krijgen.

Orthomoleculaire therapie biedt interventies, waarmee je met de juiste voeding, aanvullende voedingsstoffen en een bewuste levensstijl (specifiek voor jou), je al veel kan bereiken in je genezingsproces. De epigenetica laat ook zien hoe we door onze genetische omgeving te verbeteren (dus voeding, voedingsstoffen, leefstijl, stress factoren reduceren), enorme stappen kunnen zetten naar een gezonder leven.

Leer van de Experts

Professionals zoals Bruce Lipton, Joe Dispenza en Gabor Maté hebben baanbrekende inzichten en resultaten geleverd op het gebied van psychosomatiek. Verdiep je in hun werk en laat je inspireren door hun unieke benaderingen. En in deze zoektocht zul je vele anderen professionals vinden die ier op hun manier uitleg over geven.

Stichting Emovere: Een Platform voor Psychosomatiek

Voor extra steun en inzichten is Stichting Emovere in Nederland een prachtig platform dat zich richt op het verduidelijken van psychosomatiek bij chronische pijn. Hun aanpak kan een bron van inspiratie voor je zijn.

Bewijzen in mijn eigen praktijk

In mijn praktijk word ik soms verrast door de snelheid van de positieve resultaten bij mijn cliënten. Deze resultaten zijn dan een direct gevolg van een positieve ommekeer in hun leven. Of het nu gaat om iemand die de ware liefde vindt of om iemand die, gesterkt door orthomoleculaire therapie en nieuwe energie, de juiste keuzes maakt in zichzelf om zich te ontdoen van stressvolle triggers.

Ik heb ook gezien hoe een cliënten met langdurige chronische pijnklachten een aanzienlijke verlichting ervaren na een succesvolle doorverwijzing naar een specialist in psychosomatiek. Deze verbeteringen zijn niet alleen zichtbaar aan de hand van de afname van klachten, maar worden ook objectief bevestigd door bioresonantie metingen, uitgevoerd vóór aanvang en na afloop van de behandeling. Deze metingen bieden een leuk visueel bewijs van de vooruitgang die geboekt is.

Als ervaringsdeskundige weet ik uit eerste hand hoe psychosomatiek een groot deel van mijn eigen klachten vormde. Als een Kind van Ouder(s) met Psychische Problemen (KOPP) was het voor mij eenvoudiger om de connectie te leggen tussen mijn klachten en de ’traumatische’ omstandigheden uit mijn verleden. Deze persoonlijke ervaring versterkt mijn vermogen om cliënten te begeleiden op hun weg naar genezing.

Mijn Aanpak: Jouw Weg Naar Genezing

Als het psychosomatische deel meespeelt in jouw klacht, neem ik dit altijd mee in mijn begeleiding. Soms verwijs ik vrijwel direct door naar een specialist op het gebied van psychosomatiek en trauma. Orthomolecualire therapie biedt daarnaast veel interventies voor herstel en ondersteuning in het genezingsproces. Met de opleiding Emotiecoaching die ik volg, zal ik gaandeweg, gerichte interventies kunnen inzetten, indien gewenst.

Mijn missie is om jou te helpen de puzzelstukjes van je welzijn bij elkaar te leggen en de weg naar jouw oplossing te verhelderen. Met orthomoleculaire therapie als rode draad help ik je stap voor stap dichter bij jouw gezonder en energieker leven te komen.

Bewustwording en Emotiecoaching: Sleutels tot Zelfhelend Vermogen

Het is fascinerend hoe ons lichaam signalen afgeeft die wijzen op dieperliggende onbalans. Door bewustwording van deze signalen en het begrijpen van hun oorsprong, kunnen we een krachtige stap zetten richting jouw genezing. Emotie coaching is hierbij een waardevolle tool die ik gebruik om cliënten te begeleiden in het herkennen en omarmen van hun emoties, als onderdeel van het helingsproces.

De Rol van Voeding, Voedingsstoffen en Leefstijl in Psychosomatische Klachten

Onze voeding met de juiste voeidngsstoffen en leefstijl zijn veel meer dan alleen brandstof en gewoontes; ze zijn de basis waarop ons lichaam en onze geest functioneren. Een onderschat aspect van psychosomatische klachten is hoe een onevenwichtige voeding, tekorten in voedingsstoffen en verkeerde leefstijl ons welzijn kunnen ondermijnen. Door hier verandering in te brengen, kunnen we niet alleen onze fysieke gezondheid, maar ook onze mentale veerkracht versterken.

Hoe Gaan We Verder?

Met een combinatie van orthomoleculaire inzichten, aandacht voor het stress deel dat bewust dan wel onbewust is, en een set aan andere benaderingen, gaan we de uitdaging aan om jouw welzijn te optimaliseren met dus een holistische kijk op je gezondheid.

Conclusie: Een Geïntegreerde Aanpak voor Gezondheid

Het psychosomatische deel van klachten is een complex en vaak veronachtzaamd gebied binnen de gezondheidszorg. Maar het is tijd om deze oude patronen te doorbreken en een meer geïntegreerde aanpak te omarmen. Jouw lichaam en geest verdienen de beste zorg, afgestemd op alle facetten van je welzijn.

Belangrijke stappen voor jouw reis naar heling:

  • Sta open voor het psychosomatische aspect van jouw klachten.
  • Zoek begeleiding die past bij jouw behoeften en staat van zijn.
  • Ontdek wat de juiste voeding, voedingsstoffen en leefstijl kan doen voor jouw welzijn.
  • Wees bereid om aan jezelf te werken, zowel fysiek als emotioneel.
  • Vertrouw op het proces en de expertise van professionals die jou kunnen ondersteunen.

Contacteer mij voor een persoonlijke sessie en begin het pad naar een gezonder en energieker leven.

Wil je meer informatie of heb je vragen? Aarzel niet en neem contact met me op! Jouw weg naar herstel begint met die eerste stap.