Herken je dat gevoel? De dag is nog maar nét begonnen en de lijst aan taken die je moet afronden is eindeloos. Je rent van de ene afspraak naar de andere, maar de tevredenheid die je zoekt vind je niet. Het is bijna alsof druk zijn het nieuwe normaal is geworden. Hoe houd je dit vol, vraag je je af? Maar vooral, hoe maak je de ruimte voor rust en balans in een druk leven? Ik heb goed nieuws voor je, want een druk leven hoeft niet chaotisch te zijn. Met slechts een paar handige tips breng je jouw leven weer terug in balans.
Waarom moeten we altijd druk zijn?
Hoe vaak zeggen we ‘ik heb het zó druk’ tegen elkaar? Het gaat meestal automatisch en voelt zelfs als een teken van succes. Echter kan altijd druk zijn je juist uitputten, met als gevolg dat je fysieke klachten en vermoeidheid, je emotioneel sneller getriggerd wordt, je onrust kan ervaren met veel piekergedachten en grenzen die verder en verder vervagen. Je lichaam en geest hebben rust nodig om goed te kunnen functioneren. De Gezondheidsbegeleiding en Emotiecoaching kan hierbij helpen, door je bewust te maken van je grenzen en hoe je deze kunt bewaken. Vraag jezelf af waarom je zo druk bent. Dat hoort namelijk het uitgangspunt te zijn om bewustere keuzes te gaan maken. Ik geef je graag tips om rust en structuur terug in jouw leven te brengen.
1. Wat is echt belangrijk?
Vaak willen we alles tegelijk kunnen doen, maar dat is helaas niet mogelijk. Dat hoeft ook helemaal niet, want vaak vergeet je wat echt belangrijk is. Om het makkelijker te maken raad ik je aan om eens een lijstje te maken met wat er allemaal speelt in je leven. Bekijk kritisch welke taken echt belangrijk zijn, zodat je weet welke je kunt loslaten. Bepaalde prioriteiten stellen en andere zaken los laten staat niet gelijk aan falen. Het zegt juist dat je slim omgaat met je energie.
Mijn extra tip: probeer de ‘drie-dingen-regel’ uit. Je kiest elke dag drie to do’s die écht belangrijk zijn. De rest komt later.
2. Gun jezelf pauzes
Heb je wel eens een volledige dag zonder pauze gewerkt? Waarschijnlijk voelde je je volledig gesloopt aan het einde van de dag. Zo zie je maar dat rustmomenten niet vergeten mogen worden. Plan dus ook in je privéleven tijd voor jezelf in. Dat zou je immers ook doen voor een werkafspraak. Al is het een blokje om lopen of even afschakelen zonder telefoon, dat moment maakt het verschil. Want rust is om niet alleen productief te blijven, maar ook om te streven naar ’nooit ziek zijn’, omdat je lichaam en geest de zorg krijgen die ze verdienen. Gun je jezelf te weinig pauzes? En herken je jezelf in ’nooit ziek zijn’? Weet dan hier dan mogelijk een verborgen waarschuwing hierachter schuilt!
3. Leren ‘nee zeggen’
Vaak willen we iedereen tevreden houden, maar hoe vaak zeg je eigenlijk ‘ja’ tegen iets waar je geen tijd voor hebt? ‘Nee zeggen’ maakt je niet egoïstisch, maar krachtig. Doordat je grenzen leert stellen, creëer je ruimte voor dingen die je wél belangrijk vindt.
Ervaar je bij het zeggen van ‘nee’ veel weerstand, en lijkt dit niet goed te lukken? Schrijf dan eens voor jezelf op, welke gedachten hier allemaal bij opkomen. Maak dit bespreekbaar in je (werk)- omgeving. Ga toetsen of deze gedachten waar zijn?
4. Begin de dag rustig
Hoe je de dag start, heeft invloed op het verloop van de rest van je dag. De dag beginnen met snoozen en haasten? Dat zorgt meteen voor stress. Creëer een rustige ochtendroutine door bijvoorbeeld op te staan zonder telefoon en even stil te staan bij wat je belangrijk vindt. Of om na het opstaan een glas water te drinken en een blokje om te gaan lopen. Lekker de frissen buiten lucht in. Zo begin je de dag met tijd voor jezelf en een positieve mindset.
5. Minder prikkels = meer focus
Hoe vaak pak jij je telefoon dagelijks op? Waarschijnlijk vaker dan je denkt. Al die meldingen houden je voortdurend bezig. Je brein is daardoor voortdurend actief en aan het schakelen tussen te veel verschillende onderwerpen. Het wordt dus tijd om hier bewuster mee om te gaan. Zet je meldingen uit en plan vaste momenten in voor je e-mails of social media. Een druk leven creëer je uiteindelijk zelf, dus een rustig leven ook.
6. Geniet van de kleine momenten
Rust creëren in je leven betekent niet altijd dat er grote veranderingen moeten gebeuren. Geluk zit vaak in de kleine dingen. Even in het zonnetje zitten of een goede kop koffie kan al wonderen doen. Door bewuster stil te staan bij zulke momenten, haal je meer voldoening uit je dag. Het kan zijn dat je moeite hebt met het ervaren van deze geluksmomentjes, dit is een signaal dat je al te lang bezig bent met ‘druk zijn’! Nog belangrijker dus voor jou om het roer om te gooien!
7. Vraag om hulp
Je staat er niet alleen voor en hoeft dan ook niet alles alleen te doen. Mensen vinden het vaak lastig om hulp te vragen, terwijl het je leven zoveel makkelijker maakt. Of het nu gaat om werk of een luisterend oor, mensen helpen je graag als je erom vraagt. En voor iemand anders is het altijd makkelijker om objectiever met je mee te denken. Waarschijnlijk herken je dat ook als iemand jou om raad vraagt? Dus vraag hulp voor die frisse blik, of erachter te komen dat je niet al het werk zelf heft te doen.
Reminder: hulp vragen is geen zwakte, het is een kracht.
Een druk leven kan fijn zijn, zolang je balans houdt. Houd de fysieke, emotionele en mentale signalen, die duiden op een te druk leven in de gaten! Je hoeft niet alles te kunnen en alles perfect te doen. Door bewuste keuzes te maken en vaker rust te nemen creëer je al gauw meer structuur. Welke tip pas jij vandaag toe?
Ik ben Angeline Beckers-Vrencken, gezondheidscoach en orthomoleculair therapeut bij Work@YourHealth. De laatste tien jaar heb ik me uitgebreid verdiept in de kracht die we als mens hebben om ons fysiek, emotioneel en mentaal gezonder en energieker te voelen.
Mijn fascinatie voor gezondheid begon toen ik zwanger wilde worden en dit niet vanzelf ging. Een medisch traject voelde niet goed voor mij; ik wilde op een natuurlijke manier zwanger worden. Dit bracht me op het pad van de orthomoleculaire geneeskunde en een holistische kijk op gezondheid. Inmiddels ben ik moeder van twee prachtige dochters en gun ik iedere vrouw (en partner) de inzichten en balans die ik zelf heb gevonden.
Na jarenlange verdiepingen en opleidingen in gezondheid, neurowetenschappen, stress verminderingstechnieken, mind-set en emotioneel bewustzijn, heb ik Work@YourHealth opgericht. Daarvoor werkte ik als accountant en controller, waar ik complexe materie begrijpelijk maakte, in eenvoudige persoonlijke uitleg. Die vaardigheid zet ik nu in om gezondheidsklachten, kinderwens, burn-out, stress en (chronische) vermoeidheid inzichtelijk en behapbaar te maken.
Mijn aanpak helpt mensen om helderheid, vertrouwen en rust te vinden te midden van de overweldigende keuzes op het gebied van gezondheid en weer vertrouwen te krijgen in het zelfhelend vermogen van hun lichaam.
Alles begint met de eerste stap én een groot verlangen een fijner leven te willen voor jezelf: Dit proces ga ik graag samen met jou aan. Binnen één maand zul je merkbaar resultaat hebben.
Wat anderen over mij zeggen: warm en zorgzaam, passievol, duidelijke uitleg, doelgericht, empathisch en betrokken.